«En fremtidsfullmakt er en fullmakt til én eller flere personer om å representere fullmaktsgiveren etter at fullmaktsgiveren på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser innen de områdene som omfattes av fullmakten», jf. vgml. § 78.
Du som oppretter en fremtidsfullmakt, må være fylt 18 år og være i stand til å forstå fullmaktens betydning. Fullmakten må derfor skrives mens du enda har full forståelse for innholdet. Så lenge du har full forståelse for innholdet, kan du også trekke tilbake eller endre fullmakten.
Den som er utpekt til fullmektig må være en fysisk person som er fylt 18 år på tidspunktet fullmakten trer i kraft, og vedkommende må heller ikke være satt under vergemål. Fullmektigen kan være en ektefelle, samboer, barn, barnebarn, venn eller en annen person du har tillit til. Det er også lurt å spørre den du ønsker som din fullmektig, om vedkommende er villig til å ta på seg oppgaven.
Det er du som fullmaktsgiver som bestemmer innholdet i fullmakten. Fullmakten kan omfatte både personlige og økonomiske forhold, eller den kan avgrenses til enkelte disposisjoner slik som betaling av regninger eller salg av fast eiendom. Av økonomiske forhold kan du eksempelvis ha behov for håndtering av løpende utgifter eller inntekter, opprette eller avslutte bankkontorer, eller ivaretagelse av næringsvirksomhet. Dersom du ønsker at fullmektigen skal kunne selge eller overdra fast eiendom, må dette gå tydelig frem av fullmakten.
I personlige forhold kan du regulere hvem som skal representere deg overfor Nav, kommunen, eller for eksempel sykehjemmet. Du kan for eksempel ha en formening om hvor du ønsker å bo når du bli eldre, om du vil bo hjemme lengst mulig eller om du vil flytte på sykehjem. Fullmakten kan også si noe om hva du ønsker å bruke penger på, gaver du ønsker å gi, og om det er enkelte reiser eller aktiviteter du ønsker å prioritere. Noe som særlig kan være aktuelt nå, er fullmakt til å rydde i digitale tilganger og abonnement. Det kan også være aktuelt å bestemme hvem som skal anses som den nærmeste pårørende etter helseregelverket.
For at fremtidsfullmakten skal være gyldig, må den oppfylle formkravene som stilles til fremtidsfullmakter. Fullmakten må for eksempel være skriftlig og underskrevet av to vitner over 18 år som fullmaktsgiveren har godtatt, og som er til stede sammen og vet at dokumentet skal være en fremtidsfullmakt. Vitnene skal underskrive mens fullmektigen er til stede, og etter fullmektigens ønske. I tillegg gjelder krav til habilitet for vitnene.
Det er lurt å skaffe seg en legeerklæring når du skal opprette en fremtidsfullmakt. Da unngår du at det i ettertid kan stilles spørsmål ved om du hadde full forståelse for innholdet i fullmakten du har opprettet.
Den originale fullmakten bør oppbevares på et trygt sted som fullmektigen vet om. Da kan fullmektigen finne fullmakten når den skal tas i bruk.
Ta kontakt dersom du ønsker bistand til å opprette en fremtidsfullmakt. Våre advokater har lang erfaring med opprettelse av fremtidsfullmakter, og hjelper deg gjerne.