Har du vært involvert i en bilulykke? Da kan du ha krav på flere erstatninger. Våre advokater gir sine råd.
75% av nordmenns reiser skjer i personbil, og i 2023 ble 568 mennesker hardt skadd i bilulykker på norske veier (SSB). Blir du utsatt for en bilulykke kan det få alvorlige følger. Du kan bli skadelidende psykisk, fysisk og økonomisk. Da har du rettigheter du ikke bør gå glipp av.
– Du skal stilles økonomisk i en posisjon som om hendelsen ikke har skjedd. Om du har fått en varig skade, får du ikke tilbake den kroppen du hadde før ulykken, men du skal ikke tape noe økonomisk, forteller advokat, Arna Vikanes Sørheim Murray om bilansvarsloven.

Dette kan du ha krav på
Advokaten forteller at det finnes flere ulike typer erstatninger om du har vært i en trafikkulykke som har ført til personskade. Du har krav på erstatning for inntektstap dersom du blir sykemeldt, og du har krav på fremtidig inntektstap dersom du blir ufør.
– Om du har høy lønn får du kanskje ikke dekket hele lønna på sykepenger, da skal forsikringsselskapet betale det overskytende tapet. Går du over på arbeidsavklaringspenger får alle et tap, og da skal forsikringsselskapet betale overskytende tap opp til full lønn. Men hva er full lønn? Det er her det kan være lurt å ha en advokat som kan hjelpe til, slik at utregningen blir riktig, forklarer Murray.
– I tillegg kan du ha krav på menerstatning dersom du får varig, betydelig skade på kroppen. Denne erstatningen gis uavhengig av om det er økonomisk tap. Du kan få dekket behandling til lege og andre medisinske behandlinger. Om du ikke lenger kan utføre oppgaver i hjemmet, kan du få erstatning for tapt hjemmearbeidsevne, og om nødvendig kan du få erstatning for ombygging av bolig, fortsetter hun.
Dersom ulykken er et resultat av en villet eller grovt uaktsom handling fra motpart, kan du ha krav på oppreisningserstatning.
Du vil også kunne kreve erstatning for de materielle skadene ulykken har skapt.
– Det meste er omfattet av tingskade. Så lenge det er en skade, skal den være dekket av ansvarsforsikringen til motpart. Det er også verdt å nevne at blir du skadet av et uforsikret kjøretøy, skal Trafikkforsikringsforeningen dekke skaden, sier advokatfullmektig, Tonje Botten Waage.
Få dokumentert skaden
De forteller at det viktigste du kan gjøre om du blir utsatt for en ulykke, er å få dokumentert skadene.
– Få dokumentert skadene på kroppen så tidlig som mulig. Ved fysiske skader bør du helst ha vært hos legen og dokumentert plagene i journalen din innen to døgn. Det er vanskeligere å komme lenge etterpå og si at du har vondt i ryggen som følge av ulykken, sier Murray alvorlig.
Dokumentasjon gjelder også for tiden etter ulykken.
– Gå jevnlig til lege og få dokumentert at du fortsatt har plager, vi har flere tilfeller hvor folk ikke har dokumentert skadene godt nok. En gjenganger er kanskje spesielt menn som tenker at smertene skal gå over, og kjemper seg gjennom en uke og to i jobb før de går til legen. Da kan det være for sent, og forsikringsselskapet tenker at har du vært god nok til å gå på jobb, så kan det være noe annet som har skjedd i mellomtiden som gjør at du har vondt i ryggen, fortsetter advokaten.
Kan føre til avkortning i erstatning
Dersom du medvirker til skaden, eller størrelsen på skaden, kan det bli avkortning i erstatningsutbetalingen din. I de mest alvorlige tilfellene kan avkortningen være på 100%. Derfor er det viktig å opptre aktsomt i trafikken.
– Det er viktig at man har på seg setebeltet, og for eksempel ikke kjører når man er ruset eller trøtt, sier Waage.
Dersom man opplever at erstatningen blir avkortet, kan det være lurt å ta kontakt med en advokat.
– Som oftest får du ikke avkortet 100%. Men er erstatningen din avkortet, kan det være lurt å få hjelp av en advokat, så kanskje vi får minsket avkortningen, fortsetter Murray.

Trygghet i erfaring
De forklarer at ideelt sett skal forsikringsselskapene utbetale riktig erstatning, hverken mer eller mindre, i alle saker. Likevel kan det være lurt å engasjere en advokat, slik at du er sikker på at du ikke går glipp av noe du har krav på.
– Det som er litt spesielt med bilansvarslover er at den utmåler alle erstatninger individuelt, og ikke standardisert. Derfor kan det være enda viktigere å ha juridisk bistand i disse sakene, forteller Murray.
Det er ofte små marginer som utgjør de store forskjellene.
– Mange vurderinger spiller inn, for eksempel hvilke tall som skal legges til grunn for hvilken inntekt du ville hatt uten skaden. I de tilfellene kan små tall plutselig utgjøre store beløp, og det er vanskelig for en skadelidd å regne på og se konsekvensene av hvilke tall som legges inn, forklarer Murray.
Faller ulykken inn under bilansvarsloven skal forsikringen dekke advokathjelp for deg, innenfor rimelighetens grenser. Borgen-advokatene anbefaler å finne en advokat som har erfaring med personskadeerstatninger fra før av.
– Det er snakk om mye utregninger og tall, og da er det en trygghet i å vite at advokaten har håndtert lignende saker tidligere. De som har en personskade har nok å stri med. En forsikringssak som dette, hvor man prøver å få pengene man har rett på, kan være belastende og krevende. Da vil vi som advokater avlaste og ta all kommunikasjon med forsikringsselskapet, og du som skadelidd kan heller bruke kreftene dine på å prøve å bli bedre, avslutter Murray.
Trenger du bistand?
Ta kontakt med Advokat Arna her eller Advokatfullmektig Tonje her.
Arna har mange års erfaring innen forsikringsrett og erstatningsrett, med særlig fokus på saker som omhandler skade og sykdom. I tillegg har Murray bred erfaring innen familierett, barnefordelingssaker og barneverssaker. Samt eiendomsrett og arverett.
Tonje startet som advokatfullmektig hos Borgen Advokatar i september 2023. Hun har en mastergrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Bergen, og tidligere erfaring fra forsikringsbransjen. I sin mastergrad har hun fordypet seg innen opphavsrett, kjennetegnsrett og markedsføringsrett.